Неделя, 24 Яну 2021
           
Новини

Първата пратка от 2400 дози ваксини Moderna е вече в София

  13.01.2021 14:53  
Първата пратка от 2400 дози ваксини Moderna е вече в София

Специализираният хладилен камион с контрол на температурата докара в София първата пратка от 2400 дози ваксини „Moderna”, побираща се в един кашон.

Както и при другите доставки досега, полицейски ескорт съпровожда ваксините. Пред сградата на “БулБио” чакаха здравният министър проф. Костадин Ангелов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фармацевт Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов и директорът на “БулБио”.

Това е втората разрешена ваксина срещу коронавируса, от която България ще получи 500 000 ваксини. В един флакон се съдържат 10 дози, докато при “Пфайзер” са 6. Ваксина на “Moderna” също така не се разрежда с физиологичен разтвор за разлика от първата одобрена.

Здравният министър Ангелов съобщи, че тъй като първата пратка от “Moderna” е изключително малко като каличества, тя ще бъде разпределена само за РЗИ-София.

Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме ваксини за всички български граждани, увери Ангелов. Той очаква първа фаза от ваксинацията да приключи до края на месеца. /БГНЕС