Неделя, 07 Мар 2021
           
Новини

Столична община доставя допълнително медицинско оборудване за лечението на болни от коронавирус

  07.12.2020 14:49  
Столична община доставя допълнително медицинско оборудване за лечението на болни от коронавирус

Започна доставянето на допълнително медицинско оборудване от апарати за подаване на въздух под налягане и кислоподни бутилки за ковид отделенията в общински болници и за социалните домове на Столична община.  Това бе докладвано от дирекции „Здравеопазване“ и „ Аварийна помощ и превенция“ по време на заседанието на Софийския оперативан щаб.  По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова средства, постъпили като дарения по дарителска сметка на Столична община за овладяване разпространението на  COVID-19, са насочени за закупуване на важна медицинска апаратура.

Решение за използване на средствата в дарителската сметка в размер на 59 760 лева с ДДС за закупуване на медицинското оборудване бе взето на 26 ноември от Столичния общински съвет, а доставките се извършват от общинската дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

Медицинското оборудване е необходимо за лечението на хоспитализираните и особено за настанените в интензивно отделение.

Доставени са 10 броя апарати за подаване въздух под налягане с кислородна маска и адаптор за кислород и овлажнител. Те са предназначени за четирите общинските многопрофилни болници, в които се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция. На Първа МБАЛ – три апарата, на Втора МБАЛ – един апарат, на Четвърта – два и на Пета МБАЛ – три апарта.

Закупени са също и 40 бр. кислородни бутилки, от тях 30 бр. бутилки от 50 литра, с работно налягане 200 Bar, се доставят също в четирите общински многопрофилни болници, а 10 бр. кислородни бутилки по 7.5 литра, работно налягане 200 Bar, се предоставят на социалните домове. Закупени са и 40 медицински редуцир вентили с ротаметър и овлажнител за кислород.

В момента в общинските многопрофилни болници се лекуват 235 болни с коронавирусна инфекция, от тях 8 пациенти са в интензивно отделение.

Въпреки плавната тенденция на намаляване на случаите на заболели на дневна и седмична база, София все още е в червената зона по брои заболели, каза директорът на СРЗИ Данчо Пенчев . Той информира щаба за стъпките предвидени в плана по имунизация и уточни, че ваксините ще се поставят по предварително изготвени списъци. По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова дирекция „Аварийна помощ и превенция“ ще подпомогне логистично СРЗИ при изпълнение на плана за  поставяне на ваксини.

Щабът реши да продължат засилените проверки от страна на СДВР, Общинска полиция и Столичен инспекторат на рискови обекти каквито на базарите и големите търговски вериги, както и да се осъществи контрол по спазване на мерките във връзка със студентския празник.