Сряда, 08 Май 2024
           
Новини

Край с 'дълговото робство'

   
Край с \'дълговото робство\'

Въвеждане на 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица – това решиха депутатите чрез одобрените на Второ четене промени в Закона за задълженията и договорите.

Предложението е на депутати от „Обединени патриоти“ и цели да запълни празнотата в българското законодателство, в което липса уредба, даваща възможност на човек, изпаднало в невъзможност да заплаща своите дългове, да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичане на определен период от време.

България е единствената държава от Европейския съюз, която не е въвела абсолютна погасителна давност за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност, мотивират се вносителите.

Вносителите смятат, че с промяната са защитени в достатъчна степен и интересите на кредиторите, предвид дългия предвиден срок, в който те могат да организират събирането на вземанията си. Десетгодишната давност ще започва да тече от момента на влизане в сила на акта, с който е установено и признато вземането на кредитора. /БГНЕС


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати