Неделя, 07 Мар 2021
           
Коментари

Каракачанов: Мачът за РС Македония свърши

  19.11.2020 10:11  
Каракачанов: Мачът за РС Македония свърши

Мачът свърши, така вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира възможността Северна Македония все пак да получи зелена светлина от България за прием в ЕС. "Съвсем теоретично има възможност, ако Северна Македония е готова отново да се внесе въпросът в дневния ред, но остава само месец за германското председателство, така че теоретично е възможно, но едва ли ще стане", допълни той.

В началото на седмицата България подкрепи преговорната рамка за присъединяване на Албания към ЕС, но не и на Северна Македония. Според министъра на външните работи Екатерина Захариева, след като трите условия, поставени на Скопие от София, не са спазени, е нормално България да е единствената членка на ЕС, която не допуска насрочване на първата междуправителствена конференция със Северна Македония. Както и преди месец и половина, не е известно друга държава да е подкрепила позицията на България на Съвета по общи въпроси.

За Каракачанов проблемът е, че всички правителства в Македония след 1991 година са смятали, че могат да продължат със старата антибългарска идеология. Според него сегашният премиер Зоран Заев е политикът, който държи най-умерения и най-разумен език. "Ако се сравнят българските медии с македонските, ние сме като СNN. Техните са клюкарница, в която се обижда", обобщи Красимир Каракачанов.

Той е на мнение, че всички български правителства 30 години са правили една и съща грешка. "Смятахме, че след като каузата ни е справедлива и доказателствата са на наша страни, няма нужда от усилия, за да популяризираме позицията си по света. По същото време от Югославия и сега Македония се отделят милиони; 4 млн на година дава Северна Македония в последните десет години само на една лобистка организация в САЩ", допълни Каракачанов.

Не съжалявам и няма да се извинявам за Джамбазки

Той оправда действията на евродепутата Ангел Джамбазки, хвърлял пиратки и мокрил с вода протестиращи, събрали се пред централата на ВМРО. Каракачанов допълни, че атаката не е случайна и протестиращите не са тези, които са протестирали през лятото. "Имаме опит за влизане в частна собственост и Ангел Джамбазки я защитава. И аз бих направил същото. Действията му са реципрочни на тези на протестиращите", каза вицепремиерът. "Не съжалявам и няма да се извинявам за станалото", посочи Красимир Каракачанов. /dnevnik.bg


Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?


Резултати