Сряда, 20 Яну 2021
           
Новини

Маските задължителни за учениците, за малките - силно препоръчителни

  17.11.2020 20:15  
Маските задължителни за учениците, за малките - силно препоръчителни

Учениците от V до XII клас задължително да бъдат с маски в учебно време, а за малките да са силно препоръчителни. Около тези предложение са се обединили синдикати, директори на училища и експерти от министерството на образованието и науките.

Това съобщи във Фейсбук Диян Стаматов, директор на столичното 119-о училище, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България.

Предвижда се в анекс на колективния трудов договор да има възможност да се ползват допълнително 10 дни отпуск за педагогическите специалисти и служителите в образователните институции, прекарали COVID-19. 

Планира се продължаването на учебните занятия да бъдат с локални решения на общинските и областни щабовете и РЗИ и чак след това решения да могат да се взимат и от училищата.

Предложенията, около които са се обединили днес, ще бъдат административно синхронизирани като решение от МОН, твърди Стаматов.

В заповедта на министъра ще има изключения, които ще са за децата с различни заболявания, за които носенето на маска е особено вредно, пише сайтът DNews. 

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че нулева учебна година няма да има, но се обсъжда вече задължително носене на маски от учениците, когато са в клас, като и в момента някои училища въвеждат такава мярка. Според него маските трябва да са задължителни в час за учениците след IV клас. offnews.bg