Четвъртък, 02 Май 2024
           
Свят

Украйна удари Никарагуа със санкции заради посещение на посланика ѝ в Крим

   
Украйна удари Никарагуа със санкции заради посещение на посланика ѝ в Крим
  news.bg

Украйна започна процеса по прилагане на санкции срещу Никарагуа след посещението на посланика на страната в Крим, съобщи пресслужбата на украинското външно министерство.

През октомври правителството на Украйна прие постановление за откриване на процедурата за налагане на санкции срещу Никарагуа за назначаването на почетен консул в Крим.

"Министерството на външните работи на Украйна многократно е предупреждавало никарагуанската страна за недопустимостта на действия, които нарушават суверенитета и териториалната цялост на нашата държава. Украинската страна започна процеса по прилагане на санкции в съответствие с украинското законодателство и ще продължи да предприема всички необходими действия, предвидени от законите на Украйна и международното право за защита суверенитета и териториална цялост на нашата държава", се подчертава в изявление на украинското външното министерство, публикувано на сайта на ведомството.

Украинското външно министерство протестира заради посещението на посланика на Никарагуан в Русия Алба Асусен Торес в Крим за представяне на консулски патент. "Нашата държава счита това действие за незначително и го счита за открито недружелюбна стъпка от страна на Никарагуа по отношение на Украйна", се казва в изявлението.

По-рано постоянният представител на Крим при президента на Русия, заместник министър-председател на Република Грузия Георги Мурадов заяви, че Почетното консулство на Никарагуа ще бъде открито във вторник в Крим. За тези цели в републиката пристигна никарагуанският посланик в Русия. Олег Белавенцев, бившият пълномощник на президента на Русия в Кримския регион, е назначен за почетен консул на Никарагуа в Крим. Никарагуа призна Крим като част от Руската федерация през 2014 г. news.bg


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати