Неделя, 24 Яну 2021
           
Коментари

Д-р Колчаков: Здравният министър с право може да прекрати финансирането на болница

  02.11.2020 09:18  
Д-р Колчаков: Здравният министър с право може да прекрати финансирането на болница

„Ние сме държава, която е построена на правила и законност. Министърът на здравеопазването е органът, който издава разрешението за всяко здравно заведение - частно, общинско или държавно.

В неговите правомощия е не само прекратяването на договор между болница и Здравната каса. Ако не се изпълняват национални противоепидемични мерки - може да се премине и към отнемане на лиценз - временно или трайно”.

Така анестезиологът от УМБАЛ „Софиямед” д-р Иван Колчаков коментира думите на здравния министър, който се закани да прекрати плащанията от НЗОК, ако болници не изпълняват заповедите му, предава NOVA.

Той посочи още, че няма значение каква е собствеността на едно здравно заведение, защото то участва в националната здравна система. Д-р Колчаков обясни и какви са стъпките, които се предприемат, в случай, че в болницата, в която работи отиде пациент със симптоми на коронавирус, но без PCR тест.

„Вече в България работи Национален координационен център, в който има пълна информация за наличностите на свободни легла във всички здравни заведения. Ние не можем да върнем пациента, а трябва да установим дали има заразяване. Ако има - се информира координационният център и в случай, че при нас няма места, той се транспортира до най-близката болница”, каза анестезиологът.

Докато пациентът изчаква резултатите от теста си, за него се полагат грижи, категоричен беше д-р Колчаков. Според него, българската здравна система в момента се справя на средноевропейско ниво. Допълни обаче, че в нея има много тежки проблеми.

„На първо място проблемът е с човешкия фактор. Ние сме го казвали многократно. В момента медицинските сестри са под 30 000. Има и много възрастни лекари, които продължават да работят”, заяви д-р Колчаков.

Той бе категоричен, че проблемът в здравеопазването е хроничен. „България си позволява лукса от десетилетия наред да отделя два пъти по-малък дял от БВП за здраве, отколкото е средноевропейският.

В Европа се отделят 9-10%, у нас делът винаги е под 5%. В пари това означава - България годишно има около 700 лв. за здраве. В Европа средното е около 3 500 евро”, обяви медикът.