Петък, 14 Май 2021
           
Новини

Банов няма да оттегли законопроекта за промени в закона за радио и телевизията

  28.10.2020 19:04  
Банов няма да оттегли законопроекта за промени в закона за радио и телевизията

Министърът на културата Боил Банов няма да оттегли законопроекта за промени в закона за радио и телевизия. Това стана известно след среща между Банов и директора на БНР Андон Балтаков.


Предложените от ведомството за обществено обсъждане промени станаха повод директорът на БНР Андон Балтаков да депозира оставката си пред Съвета за електронни медии (СЕМ), защото по думите му каченият проект не отговаря на този, около който се е обединила работната група, изготвила промените.


Проектът беше представен за обществено обсъждане миналия понеделник, като в него акцент са новият начин за финансиране на двете обществени медии - Българската национална телевизия и Българското национално радио. В него, по думите на Балтаков, отсъстват текстове за това как се управляват БНТ и БНР и конкретно разпоредби, свързани с управителните съвети.

На срещата в сряда, 28-ми октомври, министърът на културата е посочил като причина за отказа да оттегли законопроекта факта, че през лятото е имало подписка срещу промени, свързани с мандатите на генералните директори.


През юли председателят на парламентарната комисия по медии Вежди Рашидов внесе промени, с които предлагаше мандатите на генералните директори на двете обществени медии да бъдат увеличени. Тогава това предизвика остра обществена реакция и протести и в крайна сметка проектът беше оттеглен. Сега Банов използва това като мотив в настоящия проект да отсъстват такива текстове.


След трийсетминутната среща до компромис от двете страни не се стигна. В четвъртък предстоят срещи между министерството, СЕМ, и БНТ. Балтаков, който пое националното радио в началото на годината, започна работа с предишния управителен съвет и това му създаваше проблеми. Той настоява в закона за радио и телевизията да бъдат включени текстовете, с които се синхронизират мандатите на управителните съвети и генералните директори. Той твърди, че работната група, работила по проекта, се е обединила около вариант, включващ именно и тези разпоредби, но впоследствие те са отпаднали. Балтаков е поискал да бъде освободен от първи ноември, което означава, че ако до края на седмицата не се стигне до компромис, БНР ще остане без титуляр. /dnevnik.bg


Анкета

Какво очаквате от новите избори?


Резултати