Петък, 14 Май 2021
           
Новини

Деница Сачева: Увеличаваме възнагражденията на личните асистенти

  23.10.2020 14:45  
Деница Сачева: Увеличаваме възнагражденията на личните асистенти
  iStock

Това обяви социалният министър Деница Сачева
„Във връзка с предлаганото от нас увеличение на минималната работна заплата, ще се увеличат възнагражденията на личните асистенти. Т.е. един личен асистент за 8 часа работа от около 730 лв. сега, ще може следващата година да получава 930 лв.” Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг, на който представи проект за промени в Закона за личната помощ. Увеличението ще влезе в сила от 1 януари.

Социалният министър увери, че личните асистенти ще продължат да работят на трудови договори, което гарантира осигурителните им права. 

„Хората, които получават лична помощ до момента и занапред ще могат да получават такава. Всички деца и възрастни с ТЕЛК с определена чужда помощ, които досега не са подали заявления за това биха могли да го направят както в рамките на следващите месеци, така и след 1-ви януари 2021”,  каза още тя.


„Законът за личната помощ продължава да действа. Внасяме промени, с които искаме да направим някои подобрения, така че той да бъде по-приложим и да отстраним някои слабости, които сме констатирали”, каза още тя.

И допълни: „Искаме по-фокусирано да обърнем внимание на личната помощ, на качеството на асистентската услуга, както и да въведем по-голям контрол при нея”.

„Законът за личната помощ трябва да действа съвместно заедно със Закона за социалните услуги, заяви Сачева. „Средствата за 2021 година са над 214 млн. лева за лични асистенти, а по Закона за социалните услуги сме заложили още 85 млн. лева също за асистентска услуга. Така че от 2021 г. асистентска услуга ще може да се предоставя както по Закона за личната помощ, така и за социални услуги", посочи социалният министър.

Сачева: Ще продължим да търсим възможности за повишаване на пенсиите

„Аз не виждам милиарди, които се изсипват. Не виждам и капани. За добавките на пенсионерите многократно заявихме, че ще бъдат до 31 март. Средните разходи на пенсионер за лекарства са 56 лв. Добавката, която даваме, е свързана с това, както и факта, че зимният сезон ще приключи тогава. Ако някой друг вижда нещо друго, това си е негова логика", каза Сачева.

Министърът добави, че няма да има проблем тези, след нея на поста, да продължат със социалните добавки за деца, ако вярват в тях. /nova.bg


Анкета

Какво очаквате от новите избори?


Резултати