Петък, 30 Oct 2020
           
Свят

САЩ забранява от неделя свалянето на мобилните приложения TikTok и WeChat

  18.09.2020 18:52  
САЩ забранява от неделя свалянето на мобилните приложения TikTok и WeChat

САЩ забраняват от 20 септември (неделя) свалянето на американска територия на разработените в Китай мобилни приложения ТикТок (TikTok) и УиЧат (WeChat). Това обяви в петък американското министерство на търговията, цитирано от световните агенции.

От тази дата се спиро разпространението на двете приложения, техни ъпдейти и свързани с тях кодове чрез американски магазини за мобилни приложения. Не се разрешава също така превеждането на парични суми чрез УиЧат.

Предлагането на интернет хостинг, мрежи за разпространение на съдържание, услуги по транзит на файлове и пиъринг към УиЧат, както и използването на кода на приложението в друг софтуер или услуги също са обхванати от забраната, в сила от неделя.

От 12 ноември същите ограничения ще се отнасят и за ТикТок, освен ако дотогава не се подпише сделката за купуването на приложението, което в момента е на китайската компания БайтДенс (ByteDance), от американския софтуерен концерн "Оракъл" (Oracle).

Белият дом все още не е одобрил офертата на Оракъл, защото изглежда не става дума за пълноценна продажба на мобилното приложение, а по-скоро за създаване на смесено дружество.

Президентът Доналд Тръмп се позова на опасения за националната сигурност при използването на потребителските данни и издаде изпълнителна заповед през август, според която ТикТок трябваше да бъде забранено на американска територия от средата на този месец, освен ако не бъде продадено на американска компания.

Днешните мерки още веднъж доказват, че президентът Тръмп ще направи всичко по силите си, за да гарантира националната ни сигурност и да защити американците от заплахите от Китайската комунистическа партия, заявява министърът на търговията Уилбър Рос. /mediapool.bg