Събота, 19 Сеп 2020
           
Коментари

Спас Спасков: Строежът на детската болница от 2 години е нереалистичен

  16.09.2020 11:50  
Спас Спасков: Строежът на детската болница от 2 години е нереалистичен
  Getty

Проектът за Национална детска болница, измъчван дълги години от спорове, протести и сложни процедури, вече е кръчка напред. Окончатленото решение е, че бъдещата национална детска болница ще е в нова сграда, а старата ще се събори. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов преди два дни след обществено обсъждане за изграждането на национална детска болница. Идеята е за родителите да има едно място, на което децата да получават квалифицирана комплексна медицинска помощ. Проектът за завършване строежа е със срок от две години.

"Каквото и решение да се вземе, ще има протести. Очаквам протести от група съзнателни граждани, които ще кажат "ама така ще се харчат много пари, проектът трябва да се преосмисли", коментира бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков. 

Според него такава болница е необходима на България много отдавна.

"Имаше болница, която започна да се строи, след това проектът се забрави. Сега се стигна до ново решение. Да се надяваме, че то ще бъде прокарано", каза още доц. Спасков.

По думите му зададеният срок за строеж от 2 години е нереалистичен.

"Ще са необходими повече от 5 години. В България строителството, проектирането и сключването на договори върви бавно, трябва да се намерят и пари, както и кадри, които ще работят там", смята Спасков.

Гостът посочи, че проблемът с новата детска болница може да бъде разрешен децентрализирано и добави, че в "Пирогов", Медицинска академия, както и в частните болници съществува добра възможност за хоспитализиране на деца.

"До момента имаме сравнително добри звена за оказване на детска болнична помощ", допълни експертът.

Бившият директор на "Пирогов" обяви, че е важно да се задоволят потребностите на пациентите. "Когато говорим за работа с Националната здравноосигурителна каса, там работят редовите лекари, а професорите и доцентите работят извън нея", заяви доц. Спасков.

Той смята, че големият проблем ще бъде в това да се прехвърлят специалисти в новата детска болница.

"Тези кадри, които работят в различни болници, ще трябва да се пренесат да работят на това място. Процесът ще бъде относително бавен", стана ясно още от думите му. /investor.bg