Събота, 19 Сеп 2020
           
Развлечения

Crazy House във Виетнам - eдно природно чудо с мистериозна история

  11.09.2020 13:28  
 Crazy House във Виетнам - eдно природно чудо с мистериозна история
  iStock

Далат е съвсем млад град в Южен Виетнам. Това, с което градчето привлича хората, е най-вече заобикалящата го природа. Атмосферата тук е тиха и много спокойна. Но освен прекрасните пейзажи, мекия климат, цветните градини, в Далат ще открием и една необичайна сграда - Crazy House.

Едно природно чудо с мистериозна история

Дива, странна, прекрасна... има много начини да опишем "Лудата къща". Едно обаче е сигурно - този "луд" комплекс е единствен по рода си.

Построен в страхотен контраст с френските колониални вили на Далат, причудливата авангардна къща за гости е лабиринт от спираловидни стълбища, шарени спални, вълнообразни повърхности, ярки цветове, тесни мостове и скрити кътчета.

Идеята за шарената къща е на Данг Виет Нга, която казва, че това е върховният израз на нейното въображение. 

Данг Виет Нга е дъщеря на втория съветник на Хо Ши Мин и генерален секретар на Виетнам. Дълго живее и учи в Москва, където получава докторска степен по архитектура. Връщайки се у дома през 1990 г., тя започва да реализира мечтите си.

На пръв поглед сюрреалистичните структури на Crazy House напомнят на сцени от картина на испанския художник Салвадор Дали, или може би дори на произведенията на каталунския архитект Антонио Гауди.

Проектът е толкова нетрадиционен и шарен, че дори бащата на Данг, въпреки парите и влиянието си, отказва да отпусне средства за изграждането на хотела, определяйки проекта като глупост.

С течение на годините, упоритостта на мадам Данг бива възнаградена и първите необичайни постройки, изградени с нейни средства, започват да привличат вниманието на околните. В резултат на това мнозина изказват желание да спонсорират проекта, който непрекъснато се разраства.

За момента хотел Crazy House Виетнам разполага с девет стаи в основната сграда под формата на дърво и един специален апартамент, разположен в двора от дясната страна на входа. Както отбелязва CNN, всяка стая е кръстена на животно или растение, за да се подсили връзката с природата, която създателката иска да предаде. 

Към сградата има и музей в същия "откачен" стил. Той е отворен за посетители всеки ден, но ако искаме да избегнем огромните опашки, препоръчително е да го посетим рано сутрин.

Днес госпожа Данг е вече на 79 години. Тя не само притежава хотела, но и живее там. С голямо удоволствие посреща гостите си, разказва им историята на Crazy House и ги снима на фона на своето произведение. /lifestyle.bg