Вторник, 04 Авг 2020
           
Новини

ЕЦБ: България и Хърватия все още имат работа, преди да се присъединят към еврото

  13.07.2020 15:23  
ЕЦБ: България и Хърватия все още имат работа, преди да се присъединят към еврото
  nova.bg

Двете държави бяха приети в механизма ERM II в петък
България и Хърватия все още имат работа по стабилизирането на икономиките си и подобряването на техните институции, преди да се присъединят към еврото, заяви Фабио Панета, който е член на борда на Европейската централна банка.

Реформите, предприети от двете страни, няма да поправят всички дисбаланси и уязвимости, пред които са изправени, и е необходим по-голям напредък за подобряване на управлението, тяхната правна рамка и цялостното качество на институциите, каза в реч Панета, цитиран от Ройтерс.

Двете държави бяха приети в петък в механизма ERM II - чакалнята за влизане в Еврозоната, и могат да се присъединят към валутния съюз през 2023 година.

По-рано заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че това, което е важно сега, е, че докато е в ERM II България трябва да изпълни критериите от Маастрихт, свързани с бюджетния дефицит и дълга. По отношение на фискалните критерии страната вече е постигнала напредък, но трябва да бъдат изпълнени критериите, свързани с инфлацията и в дългосрочен план критериите, свързани с лихвите.

"България трябва да покрие и законодателните критерии и по-специално независимостта на централната банка трябва да е напълно в синхрон с изискванията на еврозоната. Във всеки случай страната трябва да бъде поне две години в чакалнята на еврозоната, преди да започне оценката на изпълнението на маастрихстките критерии", подчерта Домбровскис. /nova.bg