Понеделник, 03 Авг 2020
           
Свят

В Норвегия влизат в сила облекчения в режима за пътуване, България е в „червения списък“

  13.07.2020 14:10  
В Норвегия влизат в сила облекчения в режима за пътуване, България е в „червения списък“

От 15-ти юли в Норвегия влизат в сила облекчения в режима за пътуване до страната, които обаче не се отнасят за България. Според новите правила жителите на 25 страни-членки на Европейския съюз и Шенгенското споразумение, които попадат в списъка с т.нар. „зелени страни“, могат да пътуват до Норвегия, без да им бъдат налагани допълнителни ограничения. Страните в този списък отговарят на критериите на норвежкия Институт за обществено здраве за контрол на разпространението на коронавирусната инфекция, съобщава Министерство на външните работи. 

България попада сред държавите от зоната на Европейското икономическо пространство и Шенгенското пространство, до които норвежкото Министерство на външните работи все още съветва да не се пътува и които са поставени в т.нар. „червен списък“.

Всички, влизащи на територията на Норвегия от държави от „червения списък“, се поставят под домашна карантина за 10 дни.

Влизане на територията на Норвегия се допуска за следните категории български граждани: постоянно пребиваващи в страната; които имат регистриран договор за работа с норвежки работодател; които са самонаети, имат бизнес или планират да открият собствен бизнес в страната; които притежават недвижим имот в Норвегия; роднини на постоянно пребиваващи в Норвегия, когато посещават: • съпруг/съпруга • партньор с доказано съжителство от поне две години или с общи деца • родители • баби и дядовци • деца и внуци от всички възрасти • братя и сестри, само ако пътуващият е на възраст под 18 години • годеници, ако планирате да сключите брак след влизане в Норвегия. /economy.bg