Вторник, 04 Авг 2020
           
Свят

NYT: Тръмп искал да продаде Пуерто Рико след урагана "Мария"

  13.07.2020 13:36  
NYT: Тръмп искал да продаде Пуерто Рико след урагана \

След катастрофалния ураган „Мария“ в Пуерто Рико, президентът на САЩ Доналд Тръмп е обмислял идеята за продажба на острова през 2017 г., заяви Илейн Дюк, бивш заместник-ръководител на националната сигурност, пред "The New York Times".

"Идеите му са по-присъщи на бизнесмен, отколкото на президент", каза Дюк.

Тя добави, че продажбата на Пуерто Рико никога не е била вземана насериозно, откакто Тръмп я е предложил.

Близо 3 000 души загинаха в резултат на бурята.

По-рано Тръмп обвини местната власт в Пуерто Рико, че е присвоила пари, предоставени от администрацията му, а през ноември 2018 г. Белият дом информира Конгреса, че президентът не иска да изпрати допълнителни средства за възстановяване на щетите.

След бурята Тръмп отрече каквито и да било грешки от страна на неговата администрация и я похвали за отговора на урагана "Мария", оценявайки го като "невероятен и безспорен успех". 

В средата на септември 2017 г. ураганът "Мария“ се стовари върху Пуерто Рико, а преди това и други две големи бури – "Харви“ и "Ирма“.

"Мария“ беше ураганът обаче, който нанесе катастрофални щети на острова и е определен като най-интензивния циклон в света за 2017 г.

Инфраструктурата беше опустошена, а страната се бореше с ремонти по електропреносната мрежа, които приключиха преди месец.

Смята се, че "Мария“ е нанесла щети за 100 милиона долара. dariknews.bg