Вторник, 04 Авг 2020
           
Коментари

Politico: България изпада в политическа криза заради мрачната си дълбока държава

  10.07.2020 13:07  
Politico: България изпада в политическа криза заради мрачната си дълбока държава

Събитията в България отново влязоха във фокуса на авторитетното международно издание Politico. "България изпада в политическа криза заради мрачната си дълбока държава", е заглавието на обзорна статия за ставащото у нас. 

"Най-дълбоката институционална криза в България от няколко години се разпали от сюрреалистичен инцидент във вторник, когато политик центрист се опита да забоде националния трикольор на каменист плаж на Черно море, но бе отблъснат от охранители", пише авторът Крисчън Оливър. 

Politico:

До четвъртък сложният скандал, който стигна до това кой наистина управлява страната, се разпростря спираловидно до топ ешелоните на властта, а президентът социалист Румен Радев обвини държавните прокурори, че са в съюз с мафията, след като арестуваха двама от неговите помощници.

В четвъртък вечерта в центъра на София се събра множество на протест с аргумента, че скоростно развиващите се събития показват как скрити интереси дърпат конците в съдебната система и са оголили размитите граници между властните олигарси и сенчестия държавен правоохранителен апарат. 
 
Радев, който е бивш пилот на изтребител, слезе сред тълпата и похвали протестиращите, че са загърбили традиционните партийни разделения, за да се противопоставят на босовете на организираната престъпност в страната и на влиятелни политическите фигури.

"Българската мафия постигна невъзможното - да обедини почтените хора срещу себе си", каза Радев пред репортери."