Вторник, 04 Авг 2020
           
Новини

Желязков: Подготвяме дело пред Съда на ЕС срещу Пакета "Мобилност"

  09.07.2020 15:28  
Желязков: Подготвяме дело пред Съда на ЕС срещу Пакета \

България подготвя дело пред Съда на ЕС срещу Пакета "Мобилност", обяви транспортният министър Росен Желязков. С 520 на 160 гласа новите разпоредби в ущърб на българските превозвачи бяха приети от ЕП.

Към делото са поканени да участват останалите страни от ЕС, които също са против: Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия, Малта, Кипър, Естония.


Разпоредбите за връщането на ТИР-а на всеки 8 седмици в страната на регистрация ще влязат в сила в началото на 2022 г., за връщането на шофьорите - след 20 дни, а за командировъчните - след 18 месеца.Европарламентът одобри без никакви изменения и трите правни акта, които са част от пакета "Мобилност".Според приетите текстове новите правила ще помогнат за гарантирането на по-добри условия за почивка на водачите и ще им позволят да прекарват повече време у дома.Според ЕП новите правила ще осигурят ясна правна рамка с цел предотвратяване на различни национални подходи, както и за гарантиране на справедливо заплащане за водачите.


Правилата за командироване ще се прилагат за каботажните и трансграничните транспортни операции, с изключение на транзит, двустранните операции и двустранните операции с две допълнителни операции по товарене или разтоварване.Приетите правила в пакета "Мобилност" ще влязат в сила след публикуването им в Официалния вестник на ЕС през следващите седмици. Така на практика българските забележки бяха игнорирани. /actualno.com