Събота, 04 Юли 2020
           
Новини

Иван Гешев: Проверява се записа, от който се чува гласа на премиера Бойко Борисов

  17.06.2020 12:32  
Иван Гешев: Проверява се записа, от който се чува гласа на премиера Бойко Борисов

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата се е самосезирала и проверява изтеклия през миналата седмица запис, от който се чува гласът на премиера Бойко Борисов.

“Доколкото ми е известно, (прокуратурата) се е самосезирала. Ще провери две направления – дали става въпрос за незаконно използване на специални разузнавателни средства или за манипулиране и монгаж на запис“, обясни Гешев по време на своето посещение в Пловдив.

Той не пропусна и този път да сподели своето мнение на гражданин.

“Превърнахме записването на телефони в национален спорт. С това, което правим, ако приемем, че е коректен записът, генерираме само едни скандали, с които даваме лош сигнал към европейските партньори и българските граждани. Трябва да се спазва закона от всички. Така и от тези, които нарушават конституцията, ако приемем, че този запис е изряден“, каза Гешев.

Той продължи: “Превърнахме записването на лични разговори, на слрещи, на какво ли още не, в основен аргумент не в юридически казуси, а в политическата борба“.

Преди ден президентът Румен Радев призова за спешна експертиза на скандалния запис, в който се предполага, че се чува гласът на премиера Бойко Борисов.

Според държавния глава е необяснимо защо Борисов не желае експертиза.

"Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, демонстрира авторитаризъм и порочен стил на управление", каза Радев.

Той обясни, че топката е в полето на прокуратурата, която може да започне разследване около записа и да установи автентичността му.

Самият Бойко Борисов казва, че няма да иска проверка на записа, защото не се интересува нито кой го е правил, нито защо го е пуснал в публичното пространство.

В записания разговор се обсъждат събития от пролетта на 2019 г. Човекът, чийто глас прилича на този на премиера, изрича просташки вулгарни оценки по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ).

Мъжът с гласа на Борисов разказва как тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев го уведомяват предварително на кого ще повдигнат обвинения, хвали се как успял да преметне европейски лидери, как наредил на уж независим регулатор да "размаже" "Еврохолд", как ще омете бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев заради аферата с къщата за гости и други. /mediapool.bg