Събота, 01 Юни 2024
           
Свят

Новото правителство на Нидерландия се опълчва на миграционната политика на ЕС

   
Новото правителство на Нидерландия се опълчва на миграционната политика на ЕС

Новото правителство на Нидерландия, водено от националистическата Партия на свободата на Герт Вилдерс, ще се опита да се откаже от миграционните правила на Европейския съюз, което би го вкарало в сблъсък с Брюксел още преди встъпването му в длъжност, съобщава "Ройтерс".

Вчера Вилдерс постигна споразумение за формиране на коалиция с трима десни партньори, почти шест месеца след голяма изборна победа. Той се отказа да оглави кабинета, но все още не е посочил избора си за министър-председател.

В своя правителствен план, публикуван рано днес, четирипартийната коалиция посочва, че ще се стреми към "най-строгия режим досега на предоставяне на убежище" с по-стриктен граничен контрол и по-строги правила за търсещите убежище, които пристигат в Нидерландия.

"Клауза за отказ от европейски политики за убежище и миграция ще бъде представена възможно най-скоро на Европейската комисия", отбелязва коалицията в пакта си.

"Това определено ще направи Нидерландия по-малко привлекателна за мигрантите. Хората в Африка и Близкия изток ще започнат да мислят, че може да са по-добре другаде", заяви Вилдерс след представянето на плановете.

Нидерландия ще се присъедини към Унгария и Полша в оспорването на миграционната политика на ЕС. Плановете вероятно ще бъдат посрещнати с отпор от Брюксел, тъй като страните от ЕС вече са се споразумели за техния пакт за миграцията и отказите обикновено се обсъждат във фазата на преговорите.

Трудовата миграция също ще бъде ограничена, а приемът на чуждестранни студенти в нидерландските университети ще стане по-строг, обявиха коалиционните партии.

Работещите извън ЕС, които нямат специфични знания или опит, ще се нуждаят от разрешително за работа, а агенциите за набиране на персонал ще бъдат изправени пред по-строги регулации. Коалицията ще се стреми и да ограничи свободното движение на хора от страни, които ще се присъединят към ЕС в бъдеще.

По отношение на изменението на климата коалицията ще се придържа към международно договорените цели, но няма да добавя никакви национални ограничения върху емисиите, водещи до затопляне на планетата.

Офшорният добив на газ в Северно море ще бъде увеличен, а правителството ще продължи с плановете си за изграждане на четири ядрени реактора през следващото десетилетие.

Плановете ще бъдат финансирани с 14 милиарда евро съкращения на разходите до 2028 г., включително съкращения в размер на 2,5 милиарда евро за помощ за развитие, милиард евро за държавните заплати и 100 милиона евро за бюджета на обществения оператор.

Новото правителство ще продължи политическата и военна подкрепа за Украйна и ще направи правно обвързващо да се харчат най-малко 2% от нидерландския брутен вътрешен продукт за отбрана, в съответствие със споразуменията на НАТО.

Сделката обединява Партията на свободата на Вилдерс с дясноцентристката VVD на премиера в оставка Марк Рюте, новата партия NSC и протестната партия на фермерите BBB в коалиция със силно мнозинство от 88 места в 150-местната Долна камара.

С постигнатото широко съгласие, независим посредник сега ще бъде натоварен със задачата да състави кабинета на министрите - процес, който се очаква да отнеме поне още един месец.

Все още не е ясно кой ще стане министър-председател, тъй като Вилдерс, известен с откровените си възгледи за исляма, през март обеща да се откаже от тази роля, за да накара бъдещите си партньори в правителството да седнат на масата за преговори.

Вилдерс все още не е обявил кого ще предложи за най-високия пост.