Петък, 17 Май 2024
           
Свят

Южна Корея бие тревога за риск от терористични атаки от КНДР

   
Южна Корея бие тревога за риск от терористични атаки от КНДР

Южна Корея повиши нивото на опасност от тероризъм за пет дипломатически служби в региона, съобщава "Ройтерс".

Министерството на външните работи мотивира мярката, позовавайки се на разузнавателна информация, че Северна Корея може да се опита да нарани южнокорейски служители.

Петте локации са посолствата на Сеул в Камбоджа, Лаос и Виетнам, както и консулства във Владивосток в Русия и в Шенън в Китай.

Нивото на опасност от тероризъм беше повишено от "Внимание" на "Тревога" - втората от четиристепенната класификация на Южна Корея, показваща, че шансовете за нападение са големи, уточниха от външното министерство.

Отделно от това Националната разузнавателна служба на Южна Корея заяви, че има "редица индикации, че Северна Корея се готви да извърши терористични атаки срещу наши дипломатически служители и граждани", но не даде подробности за естеството на заплахите.

Службата посочва, че Пхенян е изпратил агенти в тези страни, за да затегнат наблюдението на южнокорейските мисии.

Севернокорейските медии разкритикуваха обвиненията в тероризъм срещу КНДР като ръководени от САЩ усилия за дискредитиране на противниците на Вашингтон.

В изявлението на външното министерство на Сеул се отбелязва и че Националният център за борба с тероризма на Южна Корея днес е провел среща за обсъждане на мерки за защита на дипломатическите служби и работещите в тях служители.

По време на Студената война Северна Корея беше обвинена в извършването на няколко атаки срещу цивилни цели, включително бомбени атентати на летище в Сеул и южнокорейски самолет през 80-те години.

През 2017 г. Съединените щати върнаха Северна Корея в списъка на държавите, спонсориращи тероризма, заради убийството на Ким Чен-нам - по-големият полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, което беше извършено с нервнопаралитично вещество на летище в Малайзия.