Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини Свят

Байдън: Няма да участваме в ответна атака срещу Иран

   
Байдън: Няма да участваме в ответна атака срещу Иран

Президентът на САЩ Джо Байдън предупредил премиера на Израел Бенямин Нетаняху, че САЩ няма да участват в контраатака срещу Иран, вариант, който военният кабинет на Нетаняху предпочита след масова атака с дронове и ракети срещу израелска територия, предава Ройтерс.

Заплахата от открита война, избухнала между главните врагове в Близкия изток и ангажираща Съединените щати, постави региона на ръба на пропаст, предизвиквайки призиви за сдържаност от глобалните сили и арабските нации.

"Близкият изток е на ръба. Хората в региона са изправени пред реална опасност от опустошителен широкомащабен конфликт. Сега е моментът за деескалация", каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пред Съвета за сигурност среща, свикана в неделя в отговор на ударите

Заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд призова Съвета да осъди недвусмислено атаката на Иран.

"Нека бъда ясен: ако Иран или негови подставени лица предприемат действия срещу Съединените щати или по-нататъшни действия срещу Израел, Иран ще бъде държан отговорен", каза той.

Все пак Байдън каза на Нетаняху, че САЩ няма да участват в каквато и да е израелска контраатака срещу Иран, каза служител на Белия дом.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин също разговаряха с колеги, включително в Саудитска Арабия, Турция, Египет и Йордания, подчертавайки необходимостта от избягване на ескалация, важността на координиран дипломатически отговор и подчертавайки, че САЩ ще продължат да подкрепят отбраната на Израел.