Четвъртък, 16 Май 2024
           
Коментари

АСБ: МО да не допуска представянето във Военния клуб на книга с проруски тези за войната в Украйна

   
АСБ: МО да не допуска представянето във Военния клуб на книга с проруски тези за войната в Украйна

Атлантическият съвет на България призова Министерството на отбраната да не допуска представянето в Централния военен клуб на книга, тиражираща опорните точки на руската хибридна пропаганда. Става дума за книгата „Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът“ на ген.-майор о.з. Стоимен Стоименов.

Пълният текст на изявлението на АСБ:

С недоумение приемаме новината, че на 08.05.2024 г. от 18,30 ч. в Зала 1 на Централния военен клуб ще бъде представена официално книгата „Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът“ на ген.-майор о.з. Стоимен Стоименов.

Тази книга съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда.

Това действие от страна на Министерството на отбраната, на чието подчинение е Централният военен клуб, противоречи на заявените от България и в частност от самото министерство позиции в подкрепа на Украйна. Нещо повече - допускането на представянето на такава книга вреди на имиджа на България като солидарен и надежден съюзник в НАТО и партньор на Украйна.

Евентуалното присъствие на представители на руското посолство или прочитане на руски поздравителни адреси би било изключително скандално, предвид продължаващата вече трета година руска агресия и военните престъпления на руската армия срещу народа на Украйна.

Допускането на представянето на подобна книга с проруски тези в Централния военен клуб влиза в директно противоречие с провежданата от държавата ни отбранителна политика.

Това събитие е изключително вредно и контрапродуктивно и за усилията на Министерството на отбраната да провежда ефективни стратегически комуникации с обществото в подкрепа на нашия цивилизационен евроатлантически избор.

Призоваваме Министерство на отбраната на евроатлантическа България и в частност министър Атанас Запрянов да не допуска провеждането на официалното представяне на въпросната книга в Централния военен клуб.