Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

Радан Кънев: Основните партии в ЕП са единни, няма пряко отношение колко силни ще са крайнодесните

   
Радан Кънев: Основните партии в ЕП са единни, няма пряко отношение колко силни ще са крайнодесните

Сигурно е, че партиите като крайна десница ще имат по-силно представяне в следващия  ЕП, отколкото настоящия. Пропуска се, че са изключително разнородни групи, които често имат вътрешни противоречия. Това сподели евродепутатът Радан Кънев в интервю пред БНР.  Той даде пример с  евроконсерваторите, които са по-скоро настроени еврокритично отколкото антиевропейско и показват силна подкрепа към Украйна. Другите пък се опитват да избягат от това, че са прокремълски партии.

„Нашата „Възраждане“ беше изолирана, вероятно заради твърдата си политика в защита на Русия“, каза Радан Кънев. 

„Не мога да гадая, но може да има трета група на крайно десни, но тя няма да промени генерално ориентацията на ЕП във външната политика, а ще даде едно дясно резервно мнозинство. Досега имаше ляво мнозинство, което предприе рискови стъпки с икономическата политика и вероятно ще бъде заменено от дясно резервно с по-консервативен подход“, прогнозира българският евродепутат.

Той е убеден, че в новия ЕП „ще има знак, че европейските гражданите искат по силна политика за сигурност и отбрана и по-силна миграционна“.

„Основните партии в Европа са единни за по-силна отбранителна политика и по-голяма сигурност. Това е в огромен интерес на България, ние имаме отбранителна промишленост и може да се модернизира в рамките на една единна европейска политика, а и сме гранична държава. Така че не смятам, че има пряко отношение колко силно ще се представят крайнодесните в ЕП“, заяви Радан Кънев.

Относно листата за евроизборите, той сподели, че няма да станат скоро, „имам опит в коалиционни отношения и знам“. Според него, за водачат на листата на ПП-ДБ за ЕП - Никола Минчев, има съгласие в коалицията и той е „симпатична, обединяваща личност“. От 20-годишният си опит по високите нива на политиката, където се взимат решения, Кънев знае, че „при разделяне“ всички губят, при „обединение“ всички печелят.

Дали ГЕРБ е изиграл партньорите си в управлението на държавата Кънев коментира: 

„Дали някой,  някого е изиграл не мога да кажа. Това управление трябваше да се случи и съжалявам, че ротацията не се случи. България проигра шанс, управлението не се случи заради корупцията. Не мисля, че някой от нас си е правил илюзия, че няма да има последици от управлението с ГЕРБ.

Кънев отказа да назове допуснатите грешки и да прави анализ, защото не е най-подходящото време преди избори.

„Трябва да имаме внимателна и подобрена комуникация, но това не означава, че анализиране на грешките е правилният ход“, призна той.

Според него променената Конституция е „със сигурност по-добра от предишната“.

„Не е съвършена, очакванията са ми след няколко тълкувателни решения на КС ще бъде подобрена. Конституция се прави, за да реши проблемите, от последните 30 години. А аз гледам към 2050 година, не към 2024 г. и промените положиха добра основа, която трябва да се надгради“, аргументира мнението си евродепутатът.