Понеделник, 29 Апр 2024
           
Развлечения Свят

Най-престижният сред кинофестивалите Кан представя официалната си селекция утре

   
Най-престижният сред кинофестивалите Кан представя официалната си селекция утре

Кой ще премине по червения килим на 77-ия филмов фестивал в Кан? Събитието вече има своя председател на журито - Грета Гъруиг, режисьорката на "Барби", но преди обявяването на официалната селекция в четвъртък слуховете изобилстват, например за Франсис Форд Копола, предаде АФП, пише OFFNEWS

Тазгодишното издание на форума, което ще се проведе от 14 до 25 май, се очаква с нетърпение след грандиозния успех на носителя на "Златна палма" за 2023 г. - "Анатомия на едно падане" на режисьорката Жюстин Трие.

"Отзивите, които получихме, доказват, че 2023 г. беше много значима година", каза Тиери Фремо, директор на Международния кинофестивала в Кан, пред американското сп. "Варайъти".

Напрежението ще приключи в четвъртък, 11 април, на обяд, с пресконференцията в Париж.

Със сигурност в Кан ще има предпремиера, извън конкурсната програма. На фестивала ще бъде представен филмът "Фюриоза: Сага за Лудия Макс", новата част от франчайза на Джордж Милър. Червеният килим ще бъде постлан на звездите на този блокбъстър - Аня Тейлър-Джой и Крис Хемсуърт.

Известно е също, че Кевин Костнър се завръща в света на уестърните с "Хоризонт: Американска сага".

 

Форумът ще бъде открит от комедията "Второ действие" (Le deuxieme acte) на френския режисьор Куентен Дюпийо и с участието на Леа Сейду. Продукцията е извън конкурсната програма.

Водеща на церемониите по откриването и закриването ще бъде Камий Котен - актриса, прославила се със сериала "Десет процента" (Dix pour cent), който й отваря вратите към Холивуд.

Режисьорът Родриго Сорогойен ще председателства журито на "Седмицата на критиката" - една от паралелните селекции на кинофестивала в Кан, а режисьорът Ксавие Долан ще председателства журито на "Особен поглед".

Ще видим ли "Мегалополис" на Франсис Форд Копола в Кан? Суперлативите за този филм за 100 млн. щатски долара с Адам Драйвър и Форест Уитакър в главните роли са много.

"Франсис Форд Копола е легенда за Кан и за нас ще бъде чест да го приветстваме отново", казва Тиери Фриемо пред "Варайъти".

Да се говори за американски филми означава да стане дума и за влиянието на стачките в Холивуд. "Много от продукциите, първоначално планирани за 2024 г., ще бъдат пуснати на екран през 2025 г.", посочва Тиери Фремо в интервюто. "САЩ все пак ще присъстват много силно в Кан" тази година.

Залозите са направени за Дейвид Кроненбърг с The Shrouds с участието на Даян Крюгер и Венсан Касел. В Кан се очаква и новият филм на Йоргос Лантимос Kinds of Kindness.

Новата адаптация на "Емануела" на Одри Диван с Ноеми Мерлан в главната роля със сигурност ще стане повод за дебати в разгара на вълната #MeToo във френското кино, отбелязва АФП.

Очаква се и "Емилия Перес", комбинация между криминален трилър и музикална комедия, развиваща се на фона на наркотрафика в Мексико. Режисьор е Жак Одиар ("Златна палма" през 2015 г.), в продукцията участват Селена Гомес и Зоуи Салдана.

На въпрос на "Варайъти" за присъствието на израелски и/или палестински филми в официалната селекция, Тиери Фремо отговори: "Няма нищо, което да го възпрепятства".