Понеделник, 20 Май 2024
           
Бизнес

5G коридорите: Новото състезание между българските телекоми

   
5G коридорите: Новото състезание между българските телекоми

Първо бяха безплатните минути. После - безплатните мегабайти. След това дойдоха скоростните рекорди в 4G и 5G. Сега е ред на неусетното преминаване в роуминг. На телеком пазара състезанието никога не спира - променят се единствено дисциплините, в които A1, Vivacom и Yettel мерят сили.

Така наречените 5G коридори на пръв поглед са сюжет за техничари и любители на евробюрокрацията, но всъщност падането на "границите" между мрежите на различните държави е изключително важно както за всеки от нас като пътуващ, така и за бизнеса.

През следващите години се очаква той да започне да внедрява все повече и повече автоматизации, които се нуждаят от непрекъсната и бърза връзка - от най-малкия сензор до най-големия автономен камион.

Европейското финансиране вече прави възможни два проекта за 5G коридори - през два различни гранични пункта, към две различни съседни държави и с участието на два различни телекома. Има ли риск така ползите от тези реализиращи се с 50% публичен ресурс начинания да се окажат достъпни само за част от потребителите?

Що е то 5G коридор?

Традиционното прехвърляне в роуминг започва като процес в момента, в който сигнала на "домашната" мрежа отслабне. Тогава тепърва стартира прехвърлянето на данни към чуждия оператор и регистрирането на даденото устройство при него. Това отнема понякога по няколко минути и върви ръка за ръка със срив на обажданията и интернет свързаността.

При 5G коридорите двата телекома започват да обменят информация на по-ранен етап и така превключването е по-скоро като от една мрежова клетка към друга - за милисекунди и с много по-малък риск от пропадане на услугата.

Целта на еврокомисията е до 2030 г. да има изградени 26 000 км коридори с непрекъсната 5G свързаност, минаващи през 49 вътрешни за ЕС граници. За тях са заделени 800 млн. евро.

Какво се случва у нас?

В края на миналия месец A1 България и гръцката Cosmote направиха демонстрация на своя проект 5G SEAGUL, който осигурява връзка с мрежа от пето поколение между София и Атина. Това в момента е и най-напредналият проект за 5G коридор в Европа - на техническо равнище той е почти готов.

Инвестицията в 5G SEAGUL е близо 11,5 млн. евро, от които половината са от ЕК. С парите е подобрена оптичната свързаност и са надградени близо 100 базови станции на двата телекома по пътя до границата.

Точно ден преди демонстрациите на A1 и Cosmote на ГКПП "Кулата - Промахон", Yettel и CETIN България обявиха, че заедно със сръбските си колеги започват работа по проекта 5G Balkans, който ще обезпечи свързаност от пето поколение от София до Димитровград в западната ни съседка. За целта у нас ще се изградят около 100 км нова високоскоростна свързаност.

"Самото планиране на такъв проект е сложен процес от технологична гледна точка, а при 5G Balkans се осъществява и сериозна координация между различните бенефициенти в проекта, производители на оборудване, подизпълнители и множество държавни институции. (...) Поради комплексността на проекта първите резултати могат да се очакват към края на 2026 година", заявиха за Money.bg от CETIN България.

И при двата 5G коридора планът е в района на съответния граничен пункт мрежата да е с голям капацитет заради традиционните опашки от автомобили, като в същото време ще се използва 7-800 MHz спектър за по-добър и стабилен обхват както по пътя, така и в населените места около него.

За момента от Vivacom не са обявили официално подобен проект. Ако се спрат на варианта на Yettel - работа с телеком от същата група, то вариант остава изграждането на още един коридор в посока Гърция.

Ексклузивитет или не?

Интеграцията на различни мрежи на различни телекоми от различни държави е задача със сложност и цена не по-ниска от тази на изграждането на стотици километри нова оптика и базови станции. Затова и идва въпросът дали операторите ще запазят само за собствените си абонати 5G коридорите - оказва се, че Брюксел не поставя изискване за споделяне на инфраструктурата.

Подобен подход е нож с две остриета - потенциално може да се превърне във фактор за потребителския избор, но за никого не е приятно да се налага да съобразява плановете си с това кой телеком през кой пункт към коя държава предлага непрекъснато 5G. За обикновения човек това е досадно, но за бизнеса може да се превърне в истински проблем.

5G SEAGUL след старта си ще е достъпен само за абонатите на A1 и Cosmote, потвърди пред Money.bg по време на представянето на проекта Живко Ковачев, директор "Конвергентна мрежа и услуги" в A1. Той, обаче, добави и че "може би с течение на времето ще трябва да има някакво сътрудничество".

От CETIN България са още по-директни: "Изграждането на нова телекомуникационна инфраструктура е от полза не само за директно участващия мобилен оператор, но и за цялостното развитие на цифровата свързаност в България. На европейско и национално ниво споделянето на телекомуникационната физическа инфраструктура е стандартна практика и бива поощрявано, особено когато става дума за по-слабо населени региони".

Те са отворени за общи проекти, "когато това съвпада със стратегията на компанията и създава ползи за нашите клиенти".

Разбира се, декларираното на думи и реално направеното са две различни неща и тепърва ще видим кога и дали надпреварата на 5G коридорите ще се превърне в партньорство.

https://money.bg/techno/5g-koridorite-novoto-sastezanie-mezhdu-balgarskite-telekomi.html?utm_source=news.bg&utm_medium=article&utm_campaign=sidebar