Вторник, 21 Май 2024
           
Свят

Нетаняху към САЩ: Израел може да "издържи сам"

   
Нетаняху към САЩ: Израел може да \

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече, че Израел може да "издържи сам", след като САЩ предупредиха, че доставките на оръжия могат да бъдат спрени, ако той нареди пълномащабно нахлуване в южния град Рафа в Газа. Израелската армия нахлу с танкове в града в началото на седмицата и установи контрол над граничния пункт "Рафа", а медици съобщават, че дори и без пълномащабна израелска сухопътна офанзива, медицинските звена на Рафа са претоварени, пише OFFNews.

Хиляди хора вече са напуснали южния град, след като израелската армия започна "ограничена" операция в понеделник. Президентът на САЩ Джо Байдън многократно предупреди да не се започва военна операция, защото ще премине "червена линия". Нетаняху обаче отхвърли предупреждението на САЩ, като каза, че Израел ще продължи да се бие.

"Ако трябва, ще стоим сами. Казал съм, че ако трябва, ще се бием със зъби и нокти", каза премиерът и даде пример с войната от 1948 г., когато новосформираната държава Израел беше атакувана от коалиция от арабски държави.

"Във войната за независимост преди 76 години ние бяхме малцина срещу многото. Ние нямахме оръжия. Имаше оръжейно ембарго за Израел, но с голяма сила на духа, героизъм и единство помежду ни ние победихме", каза премиерът на Израел. 

Въпреки коментарите му, неговото правителство беше подложено на натиск, след като САЩ спряха доставката на 1800 бомби, тежащи по 2 хиляди фунта (907 килограма), и на 1700 500-фунтови (близо 227-килограмови) бомби поради опасения, че те могат да причинят смъртта на цивилни в Рафа.

В интервю за Си Ен Ен Байдън предупреди, че ако атаката продължи, той допълнително ще спре доставките на артилерийски снаряди и други оръжия.

Йоав Галант, министърът на отбраната на Израел, също отхвърли предупрежденията на САЩ, като каза, че "враговете на Израел, както и най-добрите приятели" трябва да разберат, че страната му "не може да бъде покорена".

Коментарите дойдоха часове, след като ООН съобщи, че повече от 80 000 души са напуснали Рафа от понеделник насам на фона на постоянни бомбардировки и израелските танкове са близо до застроените райони. ООН също предупреди, че храната и горивото са на изчерпване за повече от един милион души, които все още се укриват в града, тъй като не получава помощ през близките пропускателни пунктове.

Израелските войски поеха контрола и затвориха ГКПП Рафа с Египет в началото на операцията си, а ООН каза, че е твърде опасно за нейния персонал и камиони да достигнат до повторно отворения ГКПП Керем Шалом с Израел.

Израелските сили казаха, че провеждат "целенасочени нападения" срещу елементи на "Хамас", останали в града. Терористичната групировка и Палестинският ислямски джихад (PIJ) заявиха, че са атакували израелските сили в източните покрайнини с минометни бомби и противотанкови ракети. "Хамас" също каза, че е взривила миниран тунел източно от Рафа под три израелски военни превозни средства. 

Медици съобщават, че дори и без пълномащабна израелска сухопътна офанзива, медицинските съоръжения на Рафа са претоварени.

Най-голямата от трите частично функциониращи болници в града "Абу Юсеф ал-Наджар", трябваше да бъде евакуирана, след като персоналът получи заповед да напусне болницата заради боеве наблизо. Диализното отделение на болницата беше единственото оцеляло в Газа, спасителна линия за пациенти, страдащи от бъбречна недостатъчност.

Израелското настъпление също прекъсна достъпа до близката болница в Хан Юнис, където пациенти в критично състояние бяха насочвани за операция, а стотици хиляди деца, приютили се в Рафа, вече са ранени, болни, недохранени, травматизирани или живеят с увреждания.

Израелската армия нареди на всички жители на редица източни райони на Рафа да напуснат за собствената си безопасност в понеделник и да се насочат към "разширена хуманитарна зона", простираща се от близкия ал-Маваси до централния град Деир ал-Балах, където се казва, че ще има полеви болници, палатки и помощ.