Понеделник, 20 Май 2024
           
Спорт

Клубовете предложиха нов формат на efbet Лига - първата шестица може да остане в историята

   
Клубовете предложиха нов формат на efbet Лига - първата шестица може да остане в историята

След срещата на професионалните клубове с Георги Иванов и Професионалната лига стана ясно, че е подкрепено предложение за промяна на формата на efbet Лига и Втора лига. Броят на отборите в елита остава непроменен - 16, въпреки че е имало пет клуба, които са предложили намаляване на тимовете.

Във Втора лига отборите се увеличават с два, тъй като дублиращите отбори на Ботев Пловдив и ЦСКА ще се включат в надпреварата през следващия сезон.

Основните предложения за промени са във формата на плейофите. Идеята е първата шестица на efbet Лига да остане в историята и да бъде преструктурирана на първа четворка, която да се бори за призовите места и евротурнирите. Следва втора четворка, която да се бори за петото място, което да дава право на участие на бараж за Европа, който да бъде в два мача на разменено гостуване.

Накрая се формира трета осмица, в която отборите да се борят за спасение. Изпадащи директно са последните два тима в класирането, а следващите два да играят бараж за влизане/оставане с третия и четвъртия от Втора лига.