Понеделник, 20 Май 2024
           
Новини

Осъдиха мъж, изтеглил 5000 лв. от банка с фалшиви документи в София

   
Осъдиха мъж, изтеглил 5000 лв. от банка с фалшиви документи в София

Софийският районен съд наложи 3 години затвор на мъж, изтеглил 5000 лв. от банка с фалшиви документ. Това съобщиха от прокуратурата.

Престъплението е извършено на 25 юли 2021 г., когато обвиняемият Й.Б. отишъл в банка в гр. София, където се представил за чужд гражданин на име В.Б. и заявил, че иска да изтегли 5000 лева от сметката си.

Той е представил пред банковия служител удостоверението на В.Б. за пребиваване на граждани на ЕС. Обвиняемият, който бил с медицинска маска на лицето, се подписал на платежен документ, издаден от банката на името на В.Б., и по този начин получил сумата от 5000 лева в брой, собственост на В.Б.

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като Й.Б. е осъждан на "лишаване от свобода" ефективно за друго престъпление.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.212, ал.4, вр. ал.1, вр.чл.29, ал.1, б. "а" от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели, направени са експертизи и са събрани достатъчно доказателства, че Й.Б. е автор на деянието. Разследването е приключило с внасяне на обвинителен акт в съда.

Състав на Софийски районен съд призна Й.Б. за виновен по повдигнатото му обвинение и му наложи наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 години, което следва да бъде изтърпяно ефективно при първоначален "строг" режим.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.