Неделя, 19 Май 2024
           
Развлечения

Кои 10 държави отиват на финала на Евровизия

   
Кои 10 държави отиват на финала на Евровизия

Първите 10 държави, които ще преминат към финала на конкурса за песни „Евровизия“, едно от най-големите певчески състезания в света, бяха избрани след първия полуфинал, който се проведе снощи в шведския град Малмьо, пише OFFNEWS.

Страните, които си запазиха място в съботния финал, бяха Сърбия, Португалия, Словения, Литва, Украйна, Финландия, Кипър, Хърватия, Ирландия и Люксембург.

Отпаднаха Австралия, Азербайджан, Исландия, Полша и Молдова.

Австралийското дуо Electric Fields се надяваше, че техният хит "One Milkali", чийто текст е отчасти на аборигенски език, ще ги изстреля на финала, но бяха разочаровани.

Ирландската гот-електро-поп група Bambie Thug се надяваха да стигнат до финала с песента си "Doomsday Blue", но бяха принудени да сменят сценичния си грим, който беше преценен за пропалестински.

 

Полуфиналът във вторник включваше и изпълнения на две от така наречените големи пет страни, които осигуряват по-голямата част от финансирането за състезанието – Обединеното кралство и Германия, както и Швеция, които като победители от миналогодишната "Евровизия" са тазгодишните домакини, а също и автоматични финалисти.

Следващият полуфинал трябва да се проведе в четвъртък вечерта, когато ще бъдат избрани още 10 държави от 16 участници. В четвъртък ще се представят и останалите три от Голямата петорка: Франция, Испания и Италия.

Организирана от Европейския съюз за радио и телевизия, „Евровизия“ се провежда всяка година от 1956 г. насам. Тя привлича огромен зрителски интерес, като през 2023 г. са я гледали над 160 милиона души.