Неделя, 19 Май 2024
           
Свят

Въздушна атака срещу Киев и Лвов

   
Въздушна атака срещу Киев и Лвов

Русия започна въздушна атака срещу Киев и западния украински град Лвов, съобщи днес украинската армия, пише OFFNEWS.

Системите за противовъздушна отбрана са включени за отблъскване на атаката. Свидетели на Ройтерс в Киев също съобщиха, че са чули взривове, които звучало като системи за противовъздушна отбрана, които поразяват въздушни обекти.

Поредната масирана атака срещу енергийната ни индустрия", заяви в комуникационното приложение "Телеграм" украинският енергиен министър Герман Галушченко. Мишени на руската атака станаха обекти за генериране и пренос на електричество в Полтавска, Кировоградска, Запорожка, Лвовска, Ивано-Франковска и Виницка област, каза Галушченко.

С изключение на Запорожка област, останалите области са далеч от фронтовата линия, отбелязва Ройтерс.

При руската атака са нанесени сериозни щети на оборудване в три топлоелектрически централи, заяви ДТЕК, най-голямата частна електрическа компания в Украйна. "Оборудването е сериозно повредено", се казва в изявление на ДТЕК в "Телеграм", в което се уточнява, че се полагат усилия за отстраняване на последиците от нападението.

В централната Полтавска област обект на енергийната инфраструктура е бил поразен при атака с дрон, при която е избухнал пожар, съобщи в "Телеграм" областният управител на Полтавска област Филип Пронин.

Губернаторите на Виницка и Запорожка област също съобщиха за поразени обекти на енергийната инфраструктура. Всички ракети, изстреляни срещу столицата Киев, бяха унищожени, заяви в "Телеграм" председателят на градската военна администрация Сергий Попко.

Часове преди обстрела украинските сили атакуваха нефтена база в покрайнините на контролирания от Русия град Луганск в Източна Украйна и предизвикаха голям пожар, в който бяха ранени петима души, каза лидерът на региона, назначен от Русия, предаде Ройтерс.

„Късно през нощта врагът нанесе удар върху мирния град Луганск, обстрелвайки склад в покрайнините на града", написа в „Телеграм“ Леонид Пасечник, ръководител на т.нар. Луганска народна република.

По-късно Пасечник съобщи, че са били петима служители на обекта са откарани в болница. Всички екипи на местното подразделение на руското министерство на извънредните ситуации са били изпратени да потушат пожара и да не допуснат да се разпространи в близките сгради.

Без да предостави никакви доказателства Пасечник предположи, че ударът е бил извършен от доставена от САЩ далекобойна ракета ATACM.

„Усилията за оказване на медицинска помощ на пострадалите са усложнен от големия пожар“, написа Пасечник.

Официално украинско изявление за инцидента няма.

На видео, публикувано на сайтове на руски и украински военни блогъри, се вижда голям пожар на известно разстояние от жилищни сгради.

Украински военни блогери съобщиха за удара, като един предположи, че е извършен с ракета.

Бойци сепаратисти, подкрепяни и финансирани от Русия, през 2014 г установиха контрол над големи части от Луганска и Донецка област в Източна Украйна, след като Москва анексира полуостров Крим.

Пасечник стана ръководител на сепаратисткия район преди Москва да започне пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Русия анексира и двете области – както и Запорожка и Херсонска област – през септември 2022 г., въпреки че няма пълен контрол над никоя от тях