Понеделник, 20 Май 2024
           
Свят

Порноактрисата Сторми Даниълс ще свидетелства срещу Тръмп

   
Порноактрисата Сторми Даниълс ще свидетелства срещу Тръмп

Сторми Даниълс, порноактрисата, която е в центъра на делото за „пари за мълчание“ на Доналд Тръмп, ще свидетелства срещу бившия президент днес.

Показанията ѝ са сензационен момент в съдебната драма, застрашаваща опита на републиканеца да се върне в Белия дом.

Даниълс, дългогодишна актриса и режисьор в индустрията на филмите за възрастни, твърди, че е имала сексуална връзка с Тръмп през 2006 г. и след това й е било платено да си премълчи за това.

Прокурорите посочват, че Тръмп - отчаян в опитите си да потули историята още преди президентската надпревара през 2016 г. - незаконно е прикрил т. нар. „плащане за мълчание“. Той е обвинен в 34 престъпления, свързани с фалшифициране на бизнес документи.

Тръмп, който отрича да се е срещал с Даниълс за секс, твърди, че плащането на 130 000 долара е било напълно законно. След нарастващите спекулации, че тя ще се яви на разпит. Множество американски медии съобщиха, че тя е включена в графика за 7 май.

Това ще бъде първият път, когато Даниълс, чието истинско име е Стефани Клифърд, ще се изправи лице в лице в съдебната зала с бившия президент, който години наред сипеше обиди срещу нея, включително докато работеше в Белия дом.

Сблъсъкът им в съдебната зала идва точно 6 месеца преди деня на изборите, когато Тръмп ще се изправи за реванш срещу президента Джо Байдън.

77-годишният Тръмп ще бъде ограничен в изказа си към Даниелс.

Съдия Хуан Мерчан обвини Тръмп в неуважение към съда заради многократното нарушаване на забраната за разгласяване.

Забраната има за цел да попречи на Тръмп да използва огромното си медийно присъствие, за да атакува свидетели и членове на съда в опит да повлияе на процеса. Мерчан заяви, че в допълнение към поредицата от вече наложени глоби, Тръмп ще бъде изправен пред заплахата от затвор за бъдещи нарушения.

В публикация в своето приложение Truth Social, която беше почти моментално изтрита, Тръмп се оплака, че "съвсем наскоро му е било казано кой е свидетелят днес".

"Това е безпрецедентно, няма време за адвокатите да се подготвят", твърди той, като продължава да описва съдията като "КОРУМПИРАН И ВИСОКО ПРОТИВОРЕЧИВ".

Процесът е първото в историята наказателно преследване срещу президент на САЩ и е едно от четирите висящи дела, включително дълго отлагания процес по обвинения, че Тръмп се е опитал да подмени резултатите от изборите през 2020 г., на които загуби от Байдън. /БГНЕС