Неделя, 19 Май 2024
           
Новини

Патриарх Кирил пожела на Путин да управлява вечно

   
Патриарх Кирил пожела на Путин да управлява вечно

Московският патриарх Кирил, по-известен с гражданското си име Гундяев, пожела на руския диктатор Владимир Путин да управлява вечно. Днес бе церемонията по инагурацията на бившия агент на КГБ за пореден президентски мандат начело на Руската федерация. 

В изявлението си поп №1 в Русия използва думите "до конца века". Руските медии не са напълно единодушни за смисъла на това пожелание. Според SOTA пожеланието трябва да се разбира в смисъла "до края на времето" или "до края на света", а не "само" до края на ХХI век.

Не чак толкова отчайващо е обаче обяснението на израза, което дава Новая газета. Според изданието, което след нахлуването на Русия в Украйна, смята, че смисълът на пожеланието е друг - да управлява страната докато е жив.

Опозиционните руски медии са впечатлени и от обръщението, което Гундяев използва към Путин. Той го нарича "Ваше Височество" (б. ред. - това обръщение се използва обикновено към престолонаследниците). Преди време главата на Руската православна църква бе наричал Путин и "Ваше превъзходителство".   

По случай поредният мандат на кремълския диктатор проехтяха 30 топовни гърмежа.

Лидерите от ЕС и на другите държави от цивилизования свят не присъстваха на встъпването във власт на Путин, въпреки че бяха поканени.