Сряда, 15 Май 2024
           
Развлечения

77-ият филмов фестивал в Кан обяви състава на журито

   
77-ият филмов фестивал в Кан обяви състава на журито
  iStock

Две седмици преди надпреварата за „Златната палма“, 77-ият филмов фестивал в Кан обяви състава на своето жури. Фестивалът, който ще се проведе от 14 до 25 май, избра четирима мъже и четири жени, които ще оценяват филмите под председателството на американската режисьорка Грета Гъруиг, чийто филм „Барби“ стана световен бокс-офис хит. На 40 години тя е най-младият председател на жури в Кан след София Лорен през 1966 г.

В състава на журито влиза Омар Си, който проби във френското комедийно кино, а сега поставя началото на кариера в Холивуд като актьор и продуцент. Той е роден в предградията на Париж, а родителите му произхождат от граничните територии между Сенегал и Мавритания. Си, който ще има глас при избора между 22-та филма в конкурсната програма, е един от любимите актьори на французите и популярен изпълнител по целия свят.

До него се нарежда френската актриса Ева Грийн, известна с ролите си както във Франция (последната е в „Тримата мускетари“), така и в Холивуд, по-специално като партньорка на Тим Бъртън или Даниел Крейг в поредицата от филми за Джеймс Бонд.

Година след като мина по червения килим за „Убийците на цветната луна“ на Мартин Скорсезе - роля, за която беше номинирана за „Оскар“, актрисата Лили Гладстон, която е от индиански произход, също се присъединява към оценяващите. На 37 години тя е най-младият член на журито.

Към този списък са добавени италианският актьор Пиерфранческо Фавино („Предателят“), японският режисьор Хирокадзу Корееда, носител на „Златна палма“ през 2018 г. за „Джебчии“, испанският режисьор Хуан Антонио Байона („Обществото на снега“), ливанската режисьорка Надин Лабаки, и турската сценаристка Ебру Джейлан, партньорка в киното и в живота на световноизвестния режисьор Нури Джейлан.

Освен десетките хиляди посетители на фестивала и тази година там се очакват много големи имена в киното: създателят на „Междузвездни войни“ Джордж Лукас, удостоен с почетна „Златна палма“, „Кръстника“ на Холивуд Франсис Форд Копола - в търсене на трета „Златна палма“ за „Мегалополис“, звездни актьори като Деми Мур, Ема Стоун, Селена Гомес, Адам Драйвър и Ричард Гиър.

Началото ще бъде дадено вечерта на 14 май с церемонията по откриването, водена от френската актриса Камий Котен, и прожекция на най-новата комедия на Куентен Дюпийо с Леа Сейду „Второто действие“, която излиза на екран по същото време в кината.

Източник: БТА